Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Ebru Emine Şüküroğlu
Tarihçe
Bölümümüz, 3837 sayılı kanunun 19. Maddesi ile 03.07.1992 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan ve Gümüşhane Mühendislik Fakültesi’nin kuruluş kanununda yer alan beş bölümden birisidir. Ancak, Makine Mühendisliği Bölümü’ne ilk akademik kadro alımı 22.08.2008 tarihli 5765 sayılı kanuna eklenen Ek 98. madde ile kurulan Gümüşhane Üniversitesi bünyesinde 2009 yılında gerçekleştirilmiş ve Makine Mühendisliği Bölümü bu tarihten sonra Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ne bağlanmıştır. Bölümümüz, 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında birinci ve ikinci öğretim şeklinde Lisans düzeyinde eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, 31.05.2008 tarihinde 2547 Sayılı Yükseköğretim kanununa tabii olarak kurulan Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılından itibaren yer almış ve Yüksek Lisans düzeyinde eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Makine Yüksek Mühendisi veya Makine Yüksek Lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Yüksek lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, kabul edilebilir alanlardan lisans diplomasına sahip olmalı ve Lisansüstü eğitim sınavından (ALES) geçerli puanı (100 üzerinden en az 55) almış olmalıdır.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Makine Mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi elde edebilmek için 21 kredilik (120 AKTS karşılığı) ders alıp, en az CB derecesiyle geçmiş olmak, 4.0 üzerinden en az 2.5 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak ve bir yüksek lisans tezi hazırlayıp, jüri önünde sunarak başarılı olmak şarttır.
Mezun İstihdam Olanakları
Makine Mühendisliği Bölümü mezunları kamu ve özel sektörde pek çok alanda istihdam edilmektedir. Makine Mühendisliği Bölümü mezunlarının çalışabileceği başlıca alanlar arasında üniversiteler, araştırma kurumları ve diğer kamu kurumları, makine imalat sanayi, otomotiv ve yan sanayi, çelik üretim ve döküm sanayi, sıhhi tesisat ve doğal gaz sistemleri tasarım ve imalatı, ısıtma ve soğutma sistemleri tasarım ve işletmeciliği, fabrika bakım sistemleri, otomasyon ve kontrol sistemleri, tasarım ve imalatı, gıda endüstrisi, projelendirme ve danışmanlık hizmetleri, enerji sektörü, tekstil sektörü, inşaat sektörü, ordu ve savunma sanayi, ziraat makineleri, güç santralleri, havacılık endüstrisi yer almaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB ve CB harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır.